OSS

OSS

Ofte stillede spørgsmål – Har du flere/andre spørgsmål så skriv til Navnebasen via formularen, nederst på Kontaktsiden.

 1. Hvad er navnebasen?
  Navnebasen er i bund og grund en samling af (i Danmark) godkendte fornavne, der arbejder på at finde og skrive oprindelse og betydning på (alle) så mange navne som muligt.
 2. Har Navnebasen andet end kun oprindelse og betydning?
  Ja, Navnebasen samler megen viden om navne, både diverse historiske noter, viden om der er kendte der hedder det, noget om numerologi og meget mere.
 3. Hvorfor er Navnebasen.dk Danmarks mest grundige navnebase?
  Det er det hovedsaligt af to grunde, 1: fordi Navnebasen.dk kikker bredt og krydsreferere sin viden. Dvs. at i modsætning til mange nationale som internationale navnebaser, bruger Navnebasen.dk ikke Cut’n’Paste med lukkede øjne, her bliver alt læst, checket efter og skrevet ind – og alt foregår manuelt. 2: Navnebasen forsøger for så vidt det er muligt at holde det princip at, er der ingen viden så skriver vi intet ind. Det er så trist at slå op på et navn og se at der intet står, så vi prøver at gøre os ekstra umagen med at sørge for en eller anden relevant information om navnet.
 4. Hvem står bag Navnebasen og Hvorfor?
  Marius Anhalt (i skriven stund, mig selv), jeg fik i foråret 2010 den lykkelige besked at jeg skulle være far og sammen med moderen til mit kommende barn begyndte jeg at kikke på navne. Mange kilder jeg fandt havde ikke nok om betydning, men var mere eller mindre kun baseret på statistik. Andre kilder var på Engelsk, og igen yderligere kilder fortalte helt forskellige etymologiske forklaringer. Og tanken slog mig, jeg ville lave en lidt dybere undersøgen med krydsreference imellem alle disse andre kilder, og samle resultatet på Navnebasen.dk – PÅ DANSK.
  Jeg kan iøvrigt hilse og sige at min datter har fået fornavnene Sif og Krusemynte.
 5. Hvad er der galt med samlingerne Navnebetydning.dk og Baby-navne.dk og alle de andre baser?
  Intet som sådan, det er ganske gode baser, jeg ser dem heller ikke som konkurrenter, men som “kollegaer”. De er blot forskellige fra Navnebasen.dk på hver deres måde og det er jo kun godt, for kan du og andre selv vælge hvilken base i syntes passer jer bedst.
 6. Hvorfor er der navne på navnelisterne som der ikke er link/beskrivelse på?
  Jeg har (som nævnt i oppe i punkt 3, og i modsætning til de fleste andre) konsekvent valgt kun at have link til navne som jeg har beskrevet. Det har to formål, du slipper for at gå til et navn hvor intet står, og jeg kan nemmere overskue hvilke der ER skrevet.
 7. Hvilken rækkefølge skrives navnene ind i?
  Navnebasen startede ud med noget nær alfabetisk, men droppede det igen. Nu fungere det delvist sådan at vi kan se hvad der bliver søgt mest på, hvilket har en vis prioritet, men i den sidste ende er det ‘forfatteren’ der skriver navnet som bestemmer hvilket navn der skal skrives. Alt navneskrivning udføres gratis og frivilligt, så den der skriver har naturligvis medbestemmelse i hvilket navn han/hun har lyst til at skrive.
 8. Har Navnebasen.dk brug for hjælp, og hvor kan jeg melde mig?
  Meget, især med skrivelse af navne, tilføjelser osv. men også med nye ideer, initiativer og forslag til hvad der kan laves af nyt indhold og nye funktioner. Ønsker du at hjælpe navnebasen med at blive større og bedre, så kan du kontakte os via formularen nederst på kontaktsiden.
 9. Hvor meget hjælp forpligter jeg mig til at yde, og giver det nogen løn?
  Lad mig starte med det sidste: Nej, det giver ingen løn. Jeg går med tanker om en hygge sammenkomst i ny og næ, så der mere vedblivende hjælpere kan møde hinanden. Tilgengæld forpligter du dig til intet, du hjælper i det omfang som du har lyst til.