Navngivning

Hvad skal barnet hedde?

Allerede fra vi selv er pureunge begynder vi at tænke over hvad vores egne børn skal hedde, vi laver navnelege, fantasere om navne, og snakker sammen om “hvad kunne du godt tænke dig at dit barn hed?“. Men for de fleste er det først i graviditeten at, vi begynder den hårde spekulation over vores kommende barns navn. Endnu længere går der med dem der når at ombestemme sig hele graviditeten igennem, og først rigtig ved svaret når de møder deres barn.

Det er med 98% (gæt) sikkerhed aldrig tilfældighederne der får lov at bestemme hvad vores børn skal hedde når de kommer til verden. Uanset om barnet skal knæsættes, døbes, navngives eller modtage sit navn på anden vis er der så godt som altid tænkt grundigt over hvilket ord (navn) der skal tilknyttes dette lille nye menneske.

Snakker vi den Amerikansk indfødte indianerdreng Lille Ulv, eller knægten Thor med fødderne godt plantet i den Nordiske muld, så er navnet ofte præget af en styrke/evne/effekt (osv) som barnet enten har haft et sted fra undfangelse og frem til at navnet gives, eller også som et ønske om en eventuel evne/styrke som barnet skal bære igennem livet. Alle navne har en symbolsk betydning, baseret på det eller de ord som navnet er skabt af, og denne betydning kan være rar at have kendskab til, især hvis man ønsker at det skal have en eller anden “effekt” på barnet.

Nogle giver også deres børn navne som er til ære for nogen eller noget, igen kunne Thor være et godt eksempel da det også er navnet på den Nordiske Tordengud. Forældre der navngiver deres barn Elvis og har en stor stak LP’er liggende, gør det med sikkerhed fordi de er Elvis-fans, og herigennem fungere navngivningen som en hyldest.

Uanset hvad er det altid en fornøjelse at undersøge oprindelse og betydning af de forskellige navne, både ens eget (egne), men også andres og herunder især sine (og kommende) børns navne.
Om man går op i navnes betydning, om man kun læser om det for hyggens skyld eller om man er helt ligeglad, såe burde man nok lige checke efter alligevel; for hånden på hjertet, hvor mange mon ikke lige ville tænke sig om en ekstra gang inden de gav deres barn et navn der betød giftig plantehårløse monsterdruknedød eller hidsig kælling.

Gode råd til Navngivningen

Mange kommende forældre ønsker at kalde deres børn nogle specielle navne, og nogle ønske-navne er slet ikke til at få. Under alle omstændigheder bør man tænke sig godt om inden man kalder sine børn op efter noget, bare fordi man selv syntes det er fedt, på den anden side skal man heller ikke lade sig nøje hvis man ikke har lyst. Navnebasen har her forsøgt at samle en lille håndfuld gode råd som du/i bør tage med i betragtning, inden du/i laver en alt for hurtig og stædig beslutning.

Disse råd er ikke “faste regler” og man kan sagtens få glade og velfungerende børn af ikke at følge dem, men er du alligevel i tvivl så kik dem lige igennem for en sikkerheds skyld.

1. Navnet må gerne være nemt, både at stave og udtale.
Det er tit et moderæs for forældre at give deres børn navne med alle mulige skjulte ph’er, x’er, z’er og alverdens andre besværligheder, men helt ærligt, det er et nederlag for et barn hvis de kan stave til alle andres navne, inden det kan stave til sit eget.

2. Hav også en ide om efternavnet (moderens eller faderens?), man kan komme ud for nogle ret dårligt lydende navne hvis fornavn og efternavn ikke passer sammen. Sig hele navnet højt flere gang, og gerne til andre så man kan få forskellige indtryk.

3. Husk at de navne som alle andre i klassen hedder, og som du sikkert syntes er alt for “almindelige” til dit specielle barn, ja de navne er temmelig populære for børnene.
Børn har en meget simpel tankegang, hvis 4 drenge i klassen hedder Mads så er det fordi det er et godt navn, så er den ikke længere.

4. Er du kommet til der hvor du har besluttet dig for dit barns navn, og er det et meget besværligt og/eller specielt navn, så gør dit barn den tjeneste at give det et ekstra, mere almindeligt navn. Det er forfærdeligt både for børn og voksne at skulle bortforklare, undskylde og hele tiden stave sit navn for andre der ikke kan gennemskue hvordan man udtaler og staver det.

5. Set i lyset af det foregående råd, så undgå at kalde barnet alt for mange navne. Det bliver en trist beskæftigelse at udfylde “fulde navn” i alverdens rubrikker når man når voksenlivet. Nogen siger, jamen de kan jo bare undlade at bruge dem, jooh, men hvorfor har de så fået dem?!